Baka
Kategori: Allmänt

- 125 g smör eller margarin
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 3-4 dl skivad eller hackad frukt eller bär
- 1/2 -1 1/2 dl socker till bären
- ev. 1-2 msk potatismjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna i mjöl- och sockerblandningen tills det bildar en grynig deg.
Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. 1-2 matskedar potatismjöl som strös över bären eller frukten för att undvika att pajen blir vattnig.
Fördela sedan smuldegen över frukt eller bär och grädda pajen i cirka 20 minuter tills den fått fin färg. Servera gärna med vaniljsås eller vispad grädde.